Email: info@jeas.cz
Nonstop dispečink
724 096 663
Máme první kotelnu s tepelným čerpadlem na ohřev vody

Naše společnost Jablonecká energetická je lídrem v oblasti energetických inovací v dálkovém vytápění v Jablonci nad Nisou.  V pátek 26. ledna 2024 jsme za účasti médií slavnostně uvedli do provozu  novou kotelnu v atletické hale na Střelnici. Jedná se o první kotelnu s tepelným čerpadlem v portfoliu naší společnosti. Rekonstrukce za 928 tisíc korun je tak naším dalším počinem v oblasti udržitelné energie.

“Jedním ze standardů naší společnosti je efektivní a ekologické hospodaření s energiemi. Proto při modernizaci kotelen vždy prověřujeme možnost využití alternativních zdrojů,” vysvětluje Boris Pospíšil, předseda představenstva společnosti pověřený jejím řízením. “V případě kotelny v atletické hale jsme se po konzultaci s dodavatelem, společností TEP Jablonec, rozhodli pro instalaci tepelného čerpadla vzduch-voda pro ohřev vody,” dodává Pospíšil.

Ze čtyř kotlů dva a místo bojleru moderní tepelné čerpadlo

Technici původní čtyři dožilé stacionární litinové kotle, každý o výkonu 45kW, vyměnili za 2 nové stacionární, kondenzační, každý o výkonu 50kW. Dva 500 litrové bojlery nahradilo jedno tepelné čerpadlo o objemu 500 litrů na ohřev teplé vody.

„Tato konfigurace technologií je mj. zajímavá tím, že k ohřevu vody je využíváno tepelné čerpadlo a plynové kotle slouží pouze k vytápění objektu. Mimo topnou sezónu tedy kotle neběží, což znamená nulovou spotřebu plynu a kotle se méně opotřebovávají. Náklady na provoz tepelného čerpadla (elektřina) jsou v porovnání se spotřebou plynu výrazně nižší. Dalším benefitem tepelného čerpadla je možnost využití přebytku elektrické energie získané z případně v budoucnu instalované FVE,“ vysvětluje Tomáš Vele ze společnosti TEP Jablonec spol. s r. o., která na základě zadávacího řízení zajistila kompletní realizaci kotelny.

Jablonecká energetická k rekonstrukci kotelny v atletické hale opět přistoupila komplexně, tzn. kromě výměny technologie, došlo i na drobné stavební úpravy a instalaci nové spalinové cesty.

Jablonecká energetická převzala kotelnu do své správy před dvěma lety. Vzápětí instalovala moderní regulaci a napojila kotelnu na dálkový dohled centrálního dispečinku. Celková modernizace umožnila optimální využití celého systému. Dispečeři JE jsou schopni na dálku sledovat spotřebu energií a provoz kotelny optimálně nastavit.

Díky modernizaci kotelny hala ušetří minimálně polovinu původních nákladů

Tepelné čerpadlo na ohřev vody je aktuálně v provozu tři měsíce. Spotřeba elektrické energie na jeho provoz je v průměru cca 0,9 MWh za měsíc, což při ceně elektrické energie 6000 Kč/MWh představuje měsíční náklady na ohřev vody ve výši cca 5,5 tisíce korun.

Původní kotelna v letních měsících, kdy se topilo pouze na výrobu teplé vody, spotřebovala měsíčně v průměru 3,6 MWh zemního plynu, což při ceně 3000 Kč/MWh odpovídá nákladu cca 11 tisíc korun.* „Vzhledem k tomu, že nové tepelné čerpadlo umožňuje efektivní ohřev vody podle skutečné spotřeby, očekáváme výrazné úspory i v tomto ohledu,“ dodává Boris Pospíšil.

Návratnost téměř milionové investice je rok

„Kotelna v nové technologii s tepelným čerpadlem byla investičně o 70 tisíc korun dražší, než v klasickém konceptu kotle + bojlery (natápěné kotli). Budeme-li uvažovat měsíční úsporu v platbě za energie 5,5 tis. korun, návratnost investice vychází lehce přes jeden rok. Vzhledem k očekávané životnosti zařízení je to skvělý parametr,“ konstatuje Pospíšil.

JE modernizuje podle plánu

Jablonecká energetická v období 2021-2022 od města odkoupila a převzala do správy 39 kotelen v objektech patřících městu. Postupně se zavázala je na vlastní náklady zmodernizovat. Rekonstrukcí kotelny získají nejen vyšší účinnost, ale zároveň dálkový dohled a přenos dat. To v rámci energetického managementu umožňuje efektivní řízení provozu z centrálního řídicího pultu v režimu 24/7. Dálkový dohled a přenos dat je dalším ze standardů Jablonecké energetické.

Kotelnu v atletické hale na Střelnici JE převzala v roce 2021, její rekonstrukce proběhla v loňském roce. V tomtéž roce zrekonstruovala technologie v bytových domech v Rybářské ulici, v knihovně a také v tribuně A na fotbalovém stadionu.

 

*Pozn.: při výpočtu vycházíme z tzv. „zastropovaných cen“ energií, aby byla nějaká srovnatelná základna. Dnes je zřejmé, že ceny obou komodit klesají, ale vzájemný poměr zůstává přibližně stejný.

Sdílet tento článek
Fotovoltaika na střeše zdroje v ul. B. Němcové
Previous post
JE vybírá dodavatele fotovoltaiky
Topná sezóna končí sice 31. 5., ale to neznamená, že si nemůžete přitopit i v červnu nebo klidně i červenci. Stačí vyplnit formulář na našem webu 👇1url.cz/@formular_pritapeni_mimo_sezonu a v chladnějších dnech si zatopit. Zkrátka tak, aby vám bylo doma dobře. 😊 ... See MoreSee Less
Zobrazit na Facebooku
Den otevřených dveří ve čtvrtek 25. dubna v kotelně v bývalém výměníku u Kauflandu ve Mšeně. Přivítali jsme na 5️⃣0️⃣ návštěvníků. Odpověděli jsme na víc než 1️⃣0️⃣0️⃣ zvědavých dotazů. A to všechno za necelé 3️⃣ hodiny!Moc nás to bavilo a doufáme, že vás taky.Kdo jste nestihl, nevadí. Budete mít příležitost příště! My se těšíme už teď. A v ... See MoreSee Less
Zobrazit na Facebooku

• Od 20.5.od 9:00 do 22.5.2024 do 16:00 hod.- Z důvodu propojení nového potrubí dojde k přerušení dodávky tepla - do objektů B.Němcové 38,40.

X